Eðer meraklý bir Android kullanýcýsý iseniz Rom kavramýný birçok siteyi kurcalarken görmüþsünüz demektir. Rom kavramý nedir peki? Ne iþe yarar? Nasýl Rom atýlýr? Sizlere bu yazýmýzda bu sorularýn cevaplarýný vermeye çalýþacaðýz.
Rom, telefonunuzun iç dünyasýnda, iþletim sistemi yüklenmesi için ayrýlmýþ alandýr. Bu kýsma gerek telefon üreticisinin hazýrladýðý iþletim sistemini, gerekse diðer 3. kiþilerin hazýrladýðý özel Rom’larý ekleyerek iþletim sisteminizi yükseltebilir, alçaltabilir siniz. Ancak Android telefonunuza Rom yükleyebilmek için bir dizi iþlem uygulamaya ve telefonunuzda birazcýk deðiþiklik yapmaya ihtiyacýnýz var.
Rom alanýna telefonu root ederek ulaþabilmektesiniz. Bu nedenle ilk olarak telefonunuzu root etmelisiniz.
Rom yükleme iþlemi tehlikelidir. Telefonunuzu kullanýlamaz hale getirebilir siniz. Bu nedenle konu hakkýnda uzunca bir araþtýrma yapmadan kesinlikle Rom atma ve Root iþlemlerine kalkýþmayýnýz.
Peki kaç çeþit Rom mevcut?
Telefon üreticilerinin telefona uygun olarak özelleþtirerek yayýnladýklarý ve diðer 3. kiþilerin yayýnladýklarý olmak üzere 2 çeþit Rom mevcuttur. Yeni bir Android telefon aldýðýnýz zaman içerisinde hali hazýrda yüklü olarak bulunan veya telefona ait aracý program ile yüklediðiniz Rom’lar üretici kaynaklýdýr. Bu Romlar güvenilirdir ve telefonun sahip olduðu tüm özellikleri kapsar.
Birde 3. kiþilerin çýkardýðý Romlar var. Bu Romlar bazý araçlarýn kullanýma kapatýlmasý ile performans artýþý olduðunu iddia eder. Belki de haklýlar, özel Romlar oldukça iyi performans artýþý saðlýyor olabilir, ancak güvenli mi?
Bildiðiniz gibi sanal dünyada bilgi çalma, hýrsýzlýk, hacker’lik oldukça yaygýn. Yüklediðiniz Rom içerisinde keylogger var mý- yok mu, yada herhangi baþka bir aracý program ile sizin bilgileriniz çalýnýp çalýnmýyor mu bilemezsiniz. Güvensiz olmalarý nedeniyle özel Romlarýn tercih edilmesi tavsiye edilmez. En azýndan birincil telefonunuzda. Ki zaten belirtmiþtik, performans artýþý bazý özelliklerin durdurulmasý veya hiç çalýþmamasý ile saðlanýyor.
Eðer kullanmadýðýnýz baþka bir Android telefonunuz varsa ve bu tür iþlere meraklýysanýz korkusuzca denemeler yapabilirsiniz.
Ýyi Forumlar.