Çocukluk Dönemi
Babasý saz ustasý Muharrem Ertaþ, annesi Döne Ertaþ'týr. Annesinin ölümünden sonra babasý ve kardeþleriyle birlikte köye yerleþmiþlerdir ve çocukluðu bu köyde geçmiþtir.
Ertaþ, ilkokula gittiði yýllarda önce keman, sonra da baðlama çalmayý öðrendi. Babasý Muharrem Ertaþ ile birlikte yörenin düðünlerinde sazý ile çalýp sesi ile türküler söylemeye baþladý. Ertaþ, etkilendiði tek kiþinin babasý Muharrem Ertaþ olduðunu söyler. Kendi ifadesi ile þu þekilde ifade eder; "Babamla ben ayný ruhun insanlarýyýz".
Sanat Hayatý
Neþet Ertaþ, Kýrþehir'den sonra 2 yýl da Kýrýkkale'de bulunduktan sonra 1957 yýlýnýn sonunda Ýstanbul'a gelerek Þen Çalar Plak'ta ilk plaðýný "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" adý ile babasý Muharrem Ertaþ'a ait bir türküyle çýkardý. Halk tarafýndan çok beðenilen bu plaðý ardýndan diðer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. Daha sonra Neþet Ertaþ Ankara'ya yerleþir. Burada yaþadýðý saðlýk sorunlarý nedeniyle kardeþinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Çocuklarýnýn eðitimi ve sanatsal çalýþmalarýndan dolayý uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçý, 2000 yýlýnda Ýstanbul'da verdiði konserle sahne hayatýna geri dönmüþtür.
Demirel zamanýnda kendisine sunulan 'devlet sanatçýlýðý' ünvanýný; "O dönem Süleyman Demirel Cumhurbaþkanýydý. Devlet sanatçýlýðý bana teklif edildi. Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçýsýyýz, ayrýca bir devlet sanatçýsý sýfatý bana ayrýmcýlýk geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkýn sanatçýsý olarak kalýrsam benim için en büyük mutluluk bu. Þimdiye kadar devletten bir kuruþ almadým, bir tek TBMM tarafýndan üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadýmýz adýna aldým." diyerek geri çevirmiþtir.Halk bu tavra destek vermiþ ve Neþet Ertaþ adeta yaþayan bir efsane olmuþtur. Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasýn Korunmasý Sözleþmesi kapsamýnda yapýlan ulusal envanterlerden Yaþayan Ýnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine alýnarak yaþayan insan hazinesi kabul edilen Ertaþ, 25 Nisan 2011 tarihinde ÝTÜ Devlet konservatuarý tarafýndan fahri doktora ödülüne layýk görülmüþ, baðlamadaki tavrý ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutulmuþtur. Hayatý ve eserleri Doç. Dr. Erol Parlak tarafýndan iki ciltlik bir kitap halinde yayýmlanmýþtýr.
25 Eylül 2012 tarihinde Ýzmir'de tedavi gördüðü hastanede ileri evrede prostat kanseri nedeniyle yaþamýný yitirmiþtir. Cenazesi Kýrþehir Baðbaþý Mezarlýðýnda Topraða verildi.
Mezarý ise babasý Muharrem Ertaþ'ýn yanýndadýr. Mezar taþýnda ise ''Sakin ol ha, insanoðlu. Ýncitme caný, her can bir kalp , hakk'a baðlý. Ýncitme caný, incitme.'' yazýlýdýr.
Kaynak: Vikipedi
Not: Neþet Ertaþ 'ýn belki forum ile bir alakasý yok ama 'Hayata Dair' bölümünde açma gereði duydum. Çünkü Neþet Ertaþ 'ýn benim hayatýmda yeri çok büyük. Kendisi benim akrabam olur. Yaþantýsýndada ve vefatýndada her zaman kendisini çok sevdim ve hala seviyorum. Allah mekanýný cennet eylesin.
Ýyi forumlar.