Ana Sayfa
Portal
Kadrolar
Yardým
Giriþ Yap
Kayýt Ol
Clash of Clans Türkiye Destek Forumu
»
Diðer
»
Genel
»
Diðer
»
Jailbreak nedir ?
« önceki
sonraki »
Yazdýr
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Jailbreak nedir ? (Okunma sayýsý 2568 defa)
cannosaa
18.Seviye Üye
Ýleti: 53
Rep Puaný : 2
Clash of Clans
17 Mesajý Toplam
22 Kere Beðenildi
COC Nick : can
Klaným : Türk Siperi
Jailbreak nedir ?
«
:
11 Eylül 2013, Çarþamba - 16:54 »
Forum da jailbreak ile ilgili yanlýþ bilgiler veriliyor. Ben bu yazýda sadece jailbreaki anlatacaðým. Keyifli okumalar Resimlerin Görüntülenmesine Ýzin Verilmiyor.
Üye Ol
ya da
Giriþ Yap
Jailbreak Nedir?
Sizin de bildiðiniz gibi Apple, iOS'in stabil çalýþan ve dýþ saldýrýlara mümkün olduðunca kapalý bir sistem olmasýný istiyor. Bu sayede hem her seviyeden kullanýcýnýn kullanabileceði bir iþletim sistemi geliþtiriyor hem de bu iþletim sistemi mümkün olduðunca sorunsuz çalýþýyor. Ancak bunu saðlamak için Apple iþletim sistemini kapalý kapýlar ardýnda tutuyor yani bir nevi hapis tutuyor diyebiliriz. Bu yüzden iOS'i özgürleþtirip, daha fazla eriþim saðlamak için yapýlan bu iþleme "Jailbreak" adý verilmiþ.
Jailbreak iþlemi gerçekleþtirilmemiþ bir Apple cihazýna App Store'da yer almayan yani Apple'ýn onay vermediði bir uygulamayý yüklemek mümkün deðildir. Ya da jailbreak yapýlmamýþ bir cihazýn sistem dosyalarýna eriþmeniz mümkün deðildir. O yüzden temel olarak jailbreak iþleminin iþletim sistemine "root" eriþimi saðlamak için kullanýlan bir yöntem olduðunu söyleyebiliriz.
Jailbreak Ne Deðildir?
Jailbreak iþlemini gerçekleþtirmeyen bir kullanýcýya "Jailbreak nedir?" sorusunu sorduðunuz zaman genelde alacaðýnýz ilk cevaplar "Þu paralý uygulamalarý bedava yükleyen þey deðil mi?" ya da "Cydia, Installous falan iþte" tarzý cevaplar olacaktýr. Peki gerçekte durum böyle mi ?
Öncelikle jailbreak paralý uygulamalarý ücretsiz olarak yüklemek için mi hazýrlanmýþtýr sorusuna yanýt verelim. Hayýr. Hayýr, çünkü jailbreak iþlemi uygulamalarý ücretsiz olarak yüklemek için hazýrlanmýþ bir çözüm deðildir. Instaollus, iPASTORE, AppAddict, Zeusmos tarzý uygulamalar bu iþlemi gerçekleþtirmek için jailbreak iþleminden faydalanarak hazýrlanmýþtýr ancak jailbreak korsan yazýlýmdan ibaret deðildir. Hatta jailbreak hazýrlayan birçok geliþtirici korsan yazýlýma karþýdýr ve bunu da her fýrsatta dile getirirler."Peki jailbreak Cydia mýdýr?" diyecek olursanýz bu sorunun da cevabý hayýr çünkü Cydia jailbreak iþlemi sonrasý mobil cihazýnýza yüklenen bir uygulama maðazasýdýr diyebiliriz. Jay Freeman'ýn geliþtirdiði aynen App Store'a benzer bir yapýda olan bu uygulamada Apple'ýn onayýna sunulmamýþ birçok program, eklenti, tema ve benzeri içerik bulunur. Bu maðazadaki içeriðin büyük bir bölümü ücretsiz olmakla beraber ücretli olarak da birçok uygulama, eklenti ve tema da bulunur. Bu yüzden jailbreak iþleminin bedavacýlýk ya da korsanlýk demek olmadýðýný söyleyebiliriz.
Jailbreak Neler Sunar?
Jailbreak'in saðladýðý sistem eriþimi sayesinde iOS üzerinde birçok ekleme ve düzenleme yapmak mümkündür. Bunlarýn arasýnda en basit operatör adý yazan bölüme istediðinizi yazabilmekten tutun, cihazýnýzýn Bluetooth'unu aktif olarak kullanmaya kadar birçok iþlem yer alýyor.
Cydia'da bu noktada bize yardýmcý oluyor. Bu iþlemleri gerçekleþtirmek için gerekli uygulama ve tweak denilen eklentileri Cydia üzerinden indirip cihazýnýza kuruyorsunuz. Ayrýca Cydia'da yer alan bu uygulamalarý Apple'ýn da takip ettiðini söyleyebiliriz çünkü daha önce birçok kez Apple'ýn jailbreak ile gerçekleþtirilmiþ iþlemleri daha sonra iOS'e eklediðini gördük. Buna en son örnek olarak 3G/LTE baðlantýsý üzerinden Face Time konuþmasý yapýlmasýný verebiliriz.
izlemenizi tavsiye ederim Linklerin Görülmesine Ýzin Verilmiyor.
Üye Ol
ya da
Giriþ Yap
Hatýrlarsanýz iPhone 4 ile hayatýmýza giren Face Time ilk etapta sadece Wi-Fi baðlantýsý üzerinden kullanýlýyordu ancak serbest geliþtiriciler bunun önüne geçip 3G baðlantýsý ile Face Time yapmayý mümkün hale getirdiler ve Apple da daha sonra bunu kendisi iþletim sistemine ekledi. Burada bir yanlýþ anlaþýlma olmasýn diye þunu da ekleyelim bu örneði vermemizdeki sebep Apple'ýn teknik anlamda yetersiz olduðu için Cydia'yý takip ettiði gibi anlaþýlmasýn sadece Cydia'da yer alan yenilik ve düzenlemeleri takip edip bunlarý kendinin de geliþtirdiðini göstermek için bu örneði sizlere sundum.
Jailbreak'in Dezavantajlarý Nelerdir?
Þimdi de biraz bu iþlemin dezavantajlarýndan bahsedelim. Sizin de tahmin edebileceðiniz gibi bu kadar özgür bir sistem tamamen mükemmel olamýyor bu yüzden de bazý sorunlar ortaya çýkýyor.
Ýlk olarak tabi ki Apple'ýn jailbreak yanlýsý olmamasýnýn sebebi olan stabilite ve güvenlik sorunu yer alýyor. Bu iþlem ile sisteminizi açýk hale getirdiðiniz için dýþ saldýrýlara daha açýk oluyorsunuz ve kötü niyetli yazýlýmlardan etkilenme ihtimaliniz artýyor. Ayrýca jailbreak ile yüklediðiniz yazýlýmlardan arka planda sürekli çalýþmasý gerekenlerin iþlemci ve RAM tüketimini arttýrdýðý için cihazýnýzýn pil ömrünü de etkileyeceðini belirtelim.
Karþýlaþabileceðiniz bir diðer sorun ise "Safe Mode", jailbreak iþlemini gerçekleþtirdikten sonra cihazýnýz zaman zaman güvenli moda geçebiliyor. Güvenli moddan çýkmak son derece kolay olsa da cihazýnýz sürekli güvenli moda geçerse bunun can sýkabileceðini belirtelim
Jailbreak Yasal Mýdýr? Cihazýn Garantisini Etkiler Mi?
Jailbreak ilk gerçekleþtirildiðinde illegal bir iþlemdi ancak daha sonra Amerika'da Electronic Frontier Foundation, Apple ile yaptýðý hukuksal mücadeleyi kazandý ve jailbreak iþlemi tamamen yasal oldu. Cihazýnýz jailbreakli iken garanti dýþýdýr fakat jailbreak kaldýrýlýrsa yeniden garantiye girer.
Sonuç
Þöyle bir toparlamak gerekirse ilk olarak jailbreak iþleminin korsan yazýlým yüklemek demek olmadýðýný ve cihazý daha da özgürleþtirmek için yapýlan bir iþlem olduðunu belirtelim. Ancak tabi ki de bu iþlem getirdiði avantajlardan yararlanan kullanýcýlar gerek App Store'da gerek Cydia'da yer alan uygulamalarý korsan olarak cihazlarýna yükleyebiliyorlar ancak ben bunu kesinlikle önermiyorum.
«
Son Düzenleme: 11 Eylül 2013, Çarþamba - 21:25 Gönderen: cannosaa
»
Kayýtlý
cannosaa 'nin Mesajlarýný Beðenen 4 Kullanýcý:
mangir-mert
(16 Nisan 2014, Çarþamba - 18:21)
,
Nihat
(16 Eylül 2013, Pazartesi - 12:32)
,
Ziyaretci
(14 Eylül 2013, Cumartesi - 16:32)
,
TReeArms
(11 Eylül 2013, Çarþamba - 18:20)
Ziyaretci
98.Seviye Üye
Ýleti: 1277
Rep Puaný : 25
3673 Kere Beðenildi
Ynt: Jailbreak nedir ?
«
Yanýtla #1 :
14 Eylül 2013, Cumartesi - 16:32 »
+REP ve olasý kargaþalarý önlemek için kilit.
Kayýtlý
Ziyaretci 'nin Mesajlarýný Beðenen Kullanýcýlar:
DUHAN46
(22 Ocak 2014, Çarþamba - 15:21)
Yazdýr
Sayfa: [
1
]
« önceki
sonraki »
Clash of Clans Türkiye Destek Forumu
»